Nieuws over het seizoen 2003-2004

1 2 3 4 ... van 9
2004-10-01Jaarboekstukje 2003 - 2004
De ups en downs van dit jaar heb ik voor het jaarboek van Proteus-Eretes beschreven in het jaarboekstukje. Dat stuk is hier te lezen.
2004-07-12Roeiseizoen afgelopen
Met gemak kwam ik door de voorwedstrijd en de halve finale, mijn beste race van het weekend. In de finale kwam ik er eigenlijk niet helemaal aan te pas. Een matige start en een vrij slechte tweede vijfhonderd meter maakten dat Roy en de snelle Duitser halverwege net te veel voorsprong hadden.
Het tweede interval was eigenlijk het hele weekend zijn zwakke punt. In dit deel werd het roeien te geforceerd en had ik steeds moeite het roeien soepel te houden.

Al met al een seizoen met zeer veel moeilijkheden en teleurstellingen. Zelfs al het gezeur en de ronduit slechte communicatie vanuit de bond, en voornamelijk het CTR, heeft mijn liefde voor de sport niet verkleind.
What tomorrow brings? Geen idee. Dat zien we dan wel. Eerst voor het eerst in een fiks aantal jaren op vakantie en daarna mijn studie weer oppakken.
De eerste roeiwedstrijd weet ik al wel: dat wordt de Fours Head in London.
2004-07-08Koninklijke
Met de inschrijvingen gesloten is duidelijk dat de Koninklijke waarschijnlijk in de LSA1x op zondag met 24 ploegen van start zal gaan. Naast natuurlijk de Nederlandse ploegen zijn ook een aantal buitenlandse ploegen uit België, Duitsland, Ierland en Noorwegen. Behalve de Ier, Tim Harnedy, zijn alle andere buitenlandse skiffeurs senioren B'ers. Van de Nederlandse deelnemers zijn in principe Roy Delis (Asopos de Vliet) en Johan Arnold (de Amstel) de enigen die ook in aanmerking willen komen voor de skiff-uitzending naar het WK.
Nog een opvallend detail: omdat er 24 inschrijvingen zijn zal er een promotieschema met halve finales geroeid worden:
        19 - 24 crews nrs 1, 2 and 3 of the heats to the semi-finals - [www.hollandbeker.nl]        
Op zijn minst een druk dagje op zondag dus. Er vanuit gaande dat de wedstrijden op zijn vroegst om 8 uur beginnen en om 17 uur eindigen betekent dat in het meest gespreide geval:
       
 • 08.00 uur eerste van vier voorwedstrijden;
 • 12.30 uur eerste van twee halve finales;
 • 17.00 uur start van de A-finale.
 •        

  Ik ben benieuwd waar voor gekozen zal gaan worden door de wedstrijdleiding.
  2004-07-07Leermomentje
  De NSRF-slotwedstrijden waren voor mij een kleine test. En die heeft wel wat aan het licht gebracht aan verbeterpunten. De races zelf (een voorwedstrijd en finale in de SA1x) verliepen een beetje rommelig. Tijdens de voorwedstrijd had ik net een beetje meer 'rust in mijn kont' dan tijdens de finale waardoor ik in die voorselectie-race eenvoudig over de golven heen kwam.
  De finale had net iets te moeilijke omstandigheden voor mij op dat moment. Door een sterk verstoord inroeien, mijn kuipje lag letterlijk tot de rand toe vol in het kleine stukje tussen de vlotten en de finishtoren, lag ik niet helemaal warm genoeg aan de start en begon ik al verkrampt met de wedstrijd. Met de golven die toen stonden was dat juist net niet handig.
  Jammer dus, maar toch weer dingen geleerd en twee races gevaren. Komend weekend de Koninklijke, waar de beslissing voor een eventuele uitzending naar de WK in de skiff op zondag gaat vallen.
  2004-06-30Eindhoven
  De afgelopen dagen heb ik doorgebracht in Eindhoven onder de (dwingende) leiding van Raf. In de paar daar gedraaide trainingen is een goede progressie gehaald. De komende dagen wordt het tijd om de gemaakte progressie meer vastheid te geven. Mijn bootje is gisteren door de VervoerCie naar de Bosbaan gebracht, dus de voorbereidingen voor het test-raceje op de slotwedstrijden, in de 'fat-weight single', kunnen beginnen.
  2004-06-24Voorlopig skiffen
  Nog steeds is er geen duidelijkheid over wat er kan en mag. De atleten commissie (AC) blijkt voor me aan het uitzoeken te zijn wat nu precies de mogelijkheden zijn, maar er zijn dus nog geen eisen of voorwaarden gegeven, voor zowel de skiff-optie als een eventuele selectie in de dubbelvier.
  Dit weerhoudt mij niet om mijn trainingen goed te draaien. Om me optimaal te kunnen voorbereiden heb ik in overleg besloten om een aantal dagen in Eindhoven te gaan trainen en zodoende weer coaching van Raf Holland te kunnen krijgen. Het natuurgeweld van de afgelopen dagen heeft het vaarwater hier wel verkleind tot ongeveer drie kilometer. De wind heeft een boom ontworteld die vervolgens in het Eindhovens kanaal terecht is gekomen. Aan de andere kant was het op de Bosbaan vandaag ook file-varen geweest in verband met de competitie slotwedstrijden.
  Om mezelf scherp te krijgen in het scullen ben ik op het moment aan het overwegen de NSRF-slotwedstrijden mee te pakken. Het kan nooit kwaad om de scherpte even op te zoeken in een wedstrijdsituatie.
  2004-06-19Jeroen stopt met roeien
  Gisteren heeft Jeroen na een bijzonder wisselvallige wedstrijd met daarin de nodige slordigheden besloten per direct een punt te zetten achter zijn topsportcarrière. Hij acht zichzelf niet in staat zich optimaal voor te kunnen bereiden op de wedstrijden. De beperkingen die zijn baan met zich meebrengen maken het naar zijn mening onmogelijk de benodigde uren in de boot te draaien. Waar wij in de afgelopen periode tegen aangelopen zijn is dat we in trainingen zeer goed kunnen varen, maar het tijdens de wedstrijden niet goed genoeg kunnen oproepen. Helaas is dit naar onze mening alleen op te lossen door meer uren in de boot te maken dan nu, niet zo zeer om meer belasting te draaien, maar wel om in reflex meer hetzelfde te kunnen doen. Het gebrek aan dit laatste werd pijnlijk duidelijk in de herkansing, waarin we eenvoudig op kop voeren en ons, toen we wat vermoeider raakten, te veel op ons individuele roeien gingen richten. De andere ploegen konden hierdoor vrij eenvoudig langszij komen. Dit alles heeft Jeroen aan het denken gezet en doen besluiten dat het roeien op het absolute topniveau niet meer voor hem is weggelegd. 'Het vuur is weg...'
  Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor mij. Wat ik in de komende periode ga doen weet ik nog niet. Mijn ambities zijn nog steeds hoog en in de komende dagen zal ik in gesprekken met bondscoaches, vrienden en familie een besluit nemen over welke weg ik vanaf hier in ga slaan. Ik zal op deze pagina's daarover berichten zodra ik daar voor mezelf een beter beeld over gevormd heb.
  2004-06-10Inschrijving voor Luzern
  De planning omtrent Luzern begint inmiddels een stuk duidelijker te worden. Woensdagochtend vertrekken we naar Zwitserland, waar we zullen verblijven in hetzelfde hotel waar ik vorig jaar ook zat. Ideaal omdat het letterlijk boven aan de heuvel zit bij de start en het zodanig klein is dat het er heerlijk rustig is.
  Morgen trainen we nog op de bosbaan, waarna we de boot afriggeren voor ons weekend Eindhoven. Daarna ga ik een bezoekje brengen aan de trouwerij van een van mijn voormalig coaches, Frank Slangen.
  De voorlopige inschrijving voor Luzern geeft vooralsnog 16 inschrijvingen voor de LM2- aan, waarvan vier Duitse tweetjes. Ik ben benieuwd of dat zo blijft. Volgende week donderdag wordt dat pas definitief vastgesteld bij de teammanagers meeting. Rustig afwachten dus!
  2004-06-08Geen problemen in de finale
  Zondagmiddag hebben Jeroen en ik gedaan wat we moesten doen: duidelijk winnen. Er viel om meerdere redenen nog zeker het een en ander op te merken over de races, maar aangezien de redenen relatief eenvoudig weg te werken zijn hoeven we ons daarmee slechts zijdelings bezig te houden en kunnen we ons nu volledig gaan richten op de Wereldbeker wedstrijden in Luzern.
  Komend weekeinde ontvluchten Jeroen en ik de bosbaan omdat er dan kanowedstrijden gehouden worden. We gaan dan naar Eindhoven, waar Raf ook meteen de mogelijkheid heeft ons te coachen.
  De komende paar dagen is het echter eerst nog even gas terug nemen om goed uitgerust zaterdag en zondag nog wat specifieke arbeid te kunnen verzetten.
  2004-06-06Voorwedstrijd eenvoudig
  Slechts in de start waren er nog wat ploegen die in de buurt bleven. Zo was er een Skoll-tweezonder die als een stel malloten weg gingen. Met de in de start getoonde furie was het echter al snel gedaan. Na 400 meter lagen Jeroen en ik al duidelijk aan de leiding. De aanscherpingen hebben we gedeeltelijk nog wel uitgevoerd, maar de druk was er dus al duidelijk af. Alleen in de laatste 10 halen hebben we nog even opgepakt voor het gevoel.
  De andere voorwedstrijd vertoonde hetzelfde beeld. Hier werd de voorwedstrijd duidelijk gewonnen door Michiel van Eupen en Sjoerd Verhallen. Van te voren hadden we ook ingeschat dat zij de voornaamste tegenstand zouden gaan bieden in de finale, dus we zullen het zien vanmiddag.
  2004-06-05Raf Holland gaat coachen
  In een kort gesprek met Susannah, Raf en Marc hebben Jeroen en ik onze intenties duidelijk gemaakt en met zijn allen besproken waar we in de komende weken moeten gaan werken om zo snel mogelijk een stap voorwaarts te nemen. Deze stap is nodig om te zorgen dat we het doel wat we nu eenmaal voor onszelf hebben gesteld, een medaille in de lichte tweezonder, ook kunnen halen. Morgen praten we na onze wedstrijd verder met Raf, omdat ze dan ook gezien heeft wat er tijdens een race gebeurt.
  Een andere ontwikkeling is de inschrijving voor de Henley Royal Regatta. In eerste instantie hadden we bedacht hier in de 2- te starten, maar tot onze verrassing stond er op de voicemail van Jeroen de slag van een Engels tweezondertje die we in Gent tegen waren gekomen. Of we met ze in een vierzonder wilden starten. Het niveau van deze twee is goed, dus om eindelijk eens te doen wat anders nooit iemand doet: Wij gaan in Henley in een internationale combinatie vierzonderen! Ik ben heel erg benieuwd hoe het zal gaan. Trainingen hoeven er niet onder te lijden aangezien we ter plekke kunnen beschikken over prachtig roeiwater (Dorney lake) en een tweezonder. Ik moet zeggen dat ik er wel zin in heb!
  2004-05-30Komende periode
  In deze week hebben we voornamelijk weer gewerkt aan de zit en het laatste stukje druk en loslaten van de haal. Dit begint inmiddels steeds vaster te raken. De belastende trainingen gaan ook lekker op het moment. De halen staan over het algemeen goed; de kolken worden steeds zwarter. Af en toe hebben we nog wel iet wat moeite rond de inpik, maar ook dat gaat eigenlijk vanzelf steeds meer de goede kant op.
  Naast het trainen zijn we nu ook bezig met het regelen van de nodige zaken om de leuke en belangrijke wedstrijden aan het eind van het seizoen te kunnen starten. Zoals het er nu uitziet starten we eerst lichte senioren A tweezonder tijdens de ARB (op zondag), twee weken erna de Wereldbeker Luzern, weer twee weken daarna gevolgd door de Henley Royal Regatta. De afsluiting van het normale internationale seizoen valt een week later tijdens de Koninklijke/Holland Beker, waar we in ieder geval één dag LSA 2- zullen starten. Of we de andere dag zwaar, licht of niet starten zal in overleg met onder andere de bondscoach besloten worden.
  Na deze wedstrijden is het natuurlijk de bedoeling naar het WK te gaan. Uitzending naar dit toernooi zal afhangen van de resultaten behaald tijdens voornamelijk de Koninklijke en Luzern.
  1 2 3 4 ... van 9
  » Home  » Verslag  » 2003 - 2004