Nieuws over het seizoen 2002-2003

1 2 3 4 ... van 8
2003-09-18Jaarboekstukje
Zoals ieder jaar heb ik een stukje voor het jaarboek van Proteus-Eretes geschreven. Het is hier te lezen.
2003-09-01Vierde plaats een goed slot
Zeer tevreden. Anders kan ik het niet zeggen. Zowel over de finale race als over de aanloop en uitvoer van het toernooi.
De vierde plaats was het resultaat van 2000 meter keihard knokken en gedurft van start gaan. In de herkansing hadden we namelijk gezien dat de Amerikaanse twee over een zeer sterke tweede helft beschikten. De wedstrijd taktiek was daarom voor ons om te kijken of we van onze snelle start gebruik konden maken om zodoende te kijken of we de stars and stripes daarmee konden breken.
In de finale bleken we uiteindelijk ook inderdaad die strijd met de Amerikanen aan te moeten gaan. Het Deense tweetal was samen met de Duitsers een fractie voor ons een gevecht aan het leveren om goud en zilver. Wij moesten ons dus met de VS mengen in de strijd om het brons. De Italianen, zilver vorig jaar, en de Ieren zijn geen moment in de wedstrijd competitief geweest. Na een zeer goede eerste 1200 meter begon het kaarsje bij ons lichtjes te doven en de steeds meer aandringende Amerikanen kregen uiteindelijk in de laatste 400 meter net hun puntje voor de onze geduwd. In de laatste meters wisten ze dat nog een klein beetje uit te bouwen.
Ondanks dat het net een plaats naast het podium is ben ik zeer tevreden over het resultaat. We hebben met zijn tweeën er alles aan gedaan voor het best haalbare resultaat. Voor dit moment is dit het. Is er dan nog wat te zeuren? Natuurlijk is er altijd wel wat te zeuren over cameraboten en voor- en nadeelbanen, maar eerlijk gezegd: I don't care. Roeien is een buitensport, het hoort er allemaal bij.
2003-08-30Spanning weer op de benen
Nog slechts één nacht te gaan. De spanning zit weer optimaal op de benen door het 500-metertje dat we vanmorgen hebben geramd. De halen zijn lang en hard. Met vertrouwen en een groeiende aggressie wordt er nu naar morgenochtend 10 uur toegewerkt. De rest van de dag zal worden benut om op gewicht te komen. Moeten beide nog een klein beetje, so no stress about that!
2003-08-27Zo moet het dus...
En zo als vandaag kunnen we het dus ook. In een zeer spannende strijd roeiden we ons pas in de laatste 200 meter naar een zekere plaats in de finale van zondag. Na een goede start lagen we de eerste 300 meter op kop met de Canadezen en Amerikanen binnen een halve bootlengte. De Canadeze twee duwde daarna al snel de punt voor die van ons en voeren we met zijn tweeën iets van de rest van het veld vandaan. Bij de 1000 meterlijn begon de ploeg uit de Verenigde Staten echter met een zeer indrukwekkende versnelling. Ze voeren in de tweede kilometer dwars door het veld heen om uiteindelijk met een duidelijk verschil de herkansing te winnen. Canada en wij moesten dus de overblijvende finaleplaats gaan verdelen... Met 400 meter te gaan begonnen we met onze eindversnelling waarin we een kleine 0,7 seconde goed moesten maken om die plaats te bemachtigen. 200 meter in de eindsprint brak er echter wat bij de rood-witten en schoven we er duidelijk voorbij. Het verschil op de meet bedroeg uiteindelijk ruim 3 seconde.
Zowel wij als Susannah waren behoorlijk tevreden over de race. Op het moment dat het moest hebben we gedaan wat we moesten doen in redelijk goed roeien. Er zijn nog wat kleine dingen aan te wijzen waar we kunnen verbeteren, dus we hebben nog wat extra ruimte voor de finale. Vanavond weer vast voedsel eten en een klein biertje om het te vieren en dan vanaf morgen weer alles op scherp zetten voor de laatste race van het seizoen.

Lees ook het ANP-bericht, het bericht op teletekst en het verslagje van de FISA-site.
2003-08-25Rommelige start
Ik kan de race van vanochtend niet anders omschrijven dan jammer... Er gebeurde te veel boven water en te weinig onder water. Na een redelijk goede start lagen we mooi in het veld en hadden we eigenlijk op zoek gemoeten naar een rustige en stevig haal. In plaats daarvan bleef het een beetje hard voorin de haal. Pas op het moment dat we besloten hadden om te sparen voor de herkansing van woensdag werden de verhoudingen in de haal goed en schoven we eerst zelfs weer even een stuk naar voren in het veld.
Gezien het feit dat Jeroen en ik nog geen enkele wedstrijd samen hebben gestart kon zoiets gebeuren. Nu we het een keer gedaan hebben, weten we weer waar we op moeten letten in de wedstrijd. Liever nu dan later...

Lees ook het ANP-persbericht.
2003-08-24Toernooi begonnen: morgen onze
Vandaag zijn de eerste echte wedstrijden van het toernooi geweest. Voor ons is het echter nog niet zover. De dag van vandaag staat in het teken van op gewicht komen en een beetje de spieren op spanning brengen voor morgen. Daarom gaan we vanmiddag nog een kort stukje rammen. Van mij mag het zo langzamerhand gaan beginnen.
2003-08-23Het toernooi nadert
Twee trainingen en duidelijkheid over de inschrijving en loting zijn de score van gisteren. Om maar bij het laatste te beginnen; ondanks de bijschrijving van Canada zijn we toch weer op elf ploegen uitgekomen door een terugtrekking van de Engelse ploeg. In onze voorwedstrijd starten we (maandag ochtend om 9:51) tegen Hongarije, Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten.
De trainingen werden gekenmerkt door onverstoorbaar roeien ondanks de choppy conditions in verband met de grote hoeveelheid ploegen op het water. De halen waren lang en gedragen.
2003-08-21Verhuizing naar Milaan
Met de mooie autorit van München naar Milaan achter de rug is de WK nu zo dichtbij gekomen dat we het bijna kunnen proeven. Na een korte kennismaking met de Italiaanse manier van bewegwijzering en de algemene zuid-Europese manier van omgaan met tijd en afspraken konden we iets later dan gedacht nog even een paar baantjes losroeien.
Vanmorgen hebben we om de systemen nog even goed geprikkeld door een 1000 meter en een 500 meter op pace te doen. Beide afstandjes werden ondanks nog wat restmoeheid van de reis en de stevige warmte naar behoren afgewerkt. Vanmiddag hebben we lekker hersteld van de geleverde arbeid met drie baantjes uitroeien.

Ook is inmiddels gebleken dat we een twaalfde ploeg in het veld hebben. De Canadese chef d' equipe was vergeten hun lichte twee in te schrijven. Het totaal aan deelnemers in het veld komt daarmee voorlopig op 12. Het schema zoals uitgelegd in eerder uitgelegd blijft daarmee geldig. Morgenmiddag is na de teammanagers meeting de definitieve inschrijving bekend.
2003-08-18Eind trainingskamp nadert
Vandaag is een rustig dagje. Eindelijk heb ik de kans om in München de stukjes van de afgelopen dagen op het net te plaatsen en een beetje uit te rusten van de activiteiten van de afgelopen dagen. Het trainingsprogramma voor vandaag bestaat namelijk slechts uit een krachttraining. Dit levert naast de genoemde internettijd ook belangrijke wastijd op. Met woensdagochtend al weer de verhuizing naar Milaan is het ook tijd om te zorgen dat dat soort dingetjes weer een beetje bij zijn.
Morgen is alweer de laatste dag van het trainingskamp. De op het schema staande trainingen zijn een ED met 2 kilometer 17/5's en een technische training.
2003-08-17(Toch niet) sparren
Nadat gisterenavond een spar-afspraak was gemaakt om vanochtend 1500 meter te gaan rammen bleek vanochtend dat Duncan Holland de LW4x- toch niet tegen ons wilde laten sparren... Sta je daar helemaal opgeladen op de kant zonder iemand om tegen te rammen. Na overleg met Susannah hebben we toen besloten om een mini-race van 1000m te varen, met na 250 uitdrijven meteen nog een eerste 500 meter van de race. Om het af te maken voeren we daarna nog een 500 meter vanuit pace met in de laatste 200 meter doorklimmen. Redelijk bruut roswerk dus. Dat het met de aggressie en adrenaline wel goed zat bleek wel toen we onze 1000-meter-tijd vergeleken met de 1000 meter doorkomst van de LW4x-, de W4- en de M2-. We waren daar ruim 7 seconde sneller dan al deze ploegen. Redelijk bueno, zeker met in het achterhoofd dat de W4- in Luzern dezelfde eindtijd had als de winnaar van de LM2-. Zegt niet alles natuurlijk, maar het geeft wel de indicatie dat we op de goede weg zijn.
2003-08-16stayeren en startjes
[12:00] Gisteren en vanmorgen was het weer tijd voor ED-trainingen. Het is fijn om te merken dat we daarin steeds meer gemak vinden. Het afdragen van de haal gaat steeds makkelijker waardoor de snelheid van de boot ook steeds makkelijker en vaker hoog ligt.
Vanmiddag gaan we tegen de LW4x-, waar ook Proteër Judith van Os in zit, startjes oefenen. We zijn een ploeg die wel van een beetje rossen houdt, dus dat wordt wel weer leuk.

[17:00] De startjes training van zojuist was lekker. Na een matige eerste start werd in de volgende starts zonder vertwijfeling steeds een halve bootlengte gepakt op de lichte dames dubbelvier. Met vertrouwen kijken we dus uit naar de sparsessie die voor morgenochtend is afgesproken.
2003-08-14Voorlopige inschrijving
Vanmiddag is de voorlopige inschrijving bekend gemaakt. In de lichte mannen tweezonder (LM2-) zijn vooralsnog 11 ploegen ingeschreven. De tegenstand bestaat uit:
Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Portugal, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Door deze ietwat tegenvallende hoeveelheid inschrijvingen, vorig jaar deden er nog 19 ploegen mee aan de WK, is het voorlopig schema ook niet meet van toepassing voor ons. Het wordt nu:
maandag 25 aug.± 9:45voorwedstrijd,
woensdag 27 aug.± 9:30herkansing en
zondag 31 aug.± 10:00finale.
De definitieve inschrijving geschiedt vrijdag 22 augustus tijdens de teammanagers meeting.
1 2 3 4 ... van 8
» Home  » Verslag  » 2002 - 2003