Nieuws over het seizoen 2007-2008

1 2 3 van 3
2008-07-05Uitgeschakeld
Helaas zijn Wolter en ik gisteren in de tweede ronde uitgeschakeld. In het eerste stuk van de wedstrijd konden we nog redelijk bij blijven, maar eigenlijk was al wel vrij snel duidelijk dat de broertjes Graves de betere ploeg vormden.
Toen we op de kant de boot voor het laatst klaar maakten voor transport hebben we nog even kennis gemaakt met de Amerikanen. Zij bleken dit jaar in de US Olympic trials op een seconde na de Spelen in de M2x niet te hebben gehaald. Ze eindigden daarbij overigens achter Piermarini & Hovey die hier ook aan de start zijn verschenen. Op zich was het dus wel terecht dat we hebben verloren.
Gelukkig kun je je hier op de kant ook erg goed vermaken. Het is - tot nu toe - erg mooi weer, dus de Pimm's kan met recht bij de Fawley Bar worden besteld!
2008-07-03And we're off
Vandaag was onze eerste start op de oudste roeiwedstrijd ter wereld. Zeker in het begin was het een beetje door de golven ploegen. Des al niet te min was onze start goed en konden we meteen een voorsprong pakken op onze tegenstanders van Molesey Boat Club.
Al vrij snel hadden we een bootlengte op ze gepakt, maar het duurde nog even voordat we dat konden uitbouwen. We moesten ons namelijk eerst over behoorlijk wat golven heen werken... Toen we daar eenmaal overheen waren was het verschil nog wel slechts een lengte, maar zij moesten toen nog beginnen aan de golven! Meer afstand was dan ook snel daarna gepakt en uiteindelijk konden ongeveer halverwege terugzakken naar een tempo rond de 24.
Met het verdict: easily op zak konden we ons gaan richten op de volgende race tegen de gebroeders Graves uit de Verenigde Staten. (Hier kun je het resultaat van dag 1 van de Double Sculls Challenge Cup zien.) Maar eerst gaan we - net als gisteren - genieten van de andere kant van het evenement: goed geklede dames en heren die genietend van het zonnetje (en het traditionele Britse buitje) een glaasje Pimm's nuttigen. Prachtig! Mijn behoorlijk oranje Proteus-jasje en SA-das konden dus weer tevoorschijn gehaald worden!
2008-06-29Inpakken en wegwezen
Wolter en ik hebben vanmorgen als laatste belasting voor Henley een paar 750 meters gevaren. Wellicht waren het wel mijn laatste meters boven de tempo 40 op de bosbaan... Het ging best lekker, dus met een tevreden gevoel hebben we daarna de boot afgeriggerd en klaar gemaakt voor transport.
Inmiddels is de loting voor Henley ook bekend. Wat me meteen opviel bij het bekijken van de loting is dat er wat minder ploegen in de loting staan dan je met de inschrijving zou mogen verwachten. Grote afwezigen zijn de Esten (Jaanson en partner) en de broertjes Yanakiev. Dat maakt de kansen weer wat beter om ook dit keer weer echt ver te kunnen komen.
We beginnen in de eerste ronde tegen Reynaud & Collins. Twee man van wie ik maar weinig op Rowing One kan vinden. Dat hoeft niet te zeggen dat ze niet hard zouden kunnen, maar veel internationale ervaring hebben ze in ieder geval niet. We'll see.
2008-06-24Lekker stayeren
Nadat we gisteren de beentjes al weer wat los hadden geroeid, konden we vandaag weer echt lekker een stuk stayeren. Wolter had voor de gelegenheid Jan Klerks gevraagd ons van commentaar te voorzien. En dat heeft ons weer wat verder geholpen. De stand van de voetenborden werd iets aangepast en we hebben gewerkt aan het gelijk trekken van de lengtes in de haal.
Na het eerste baantje vond ik het effect al voelbaar. Ondanks dat het nog wat onwennig aanvoelde in het aannemen, konden we de haal lang en geduldig doorzetten. Aan het eind van het tweede baantje kregen we het al voor elkaar om dat ook binnen een opzetje te corrigeren. Omdat we de stijgende lijn konden doorzetten, waren zowel wij als Jan tevreden toen we de boot uitklommen.
Na morgen wordt het weer tijd om wat meer belasting te varen. Donderdag gaan we weer wat 17/5's doen, daarna een lange AT en in het weekend wat specifieke afstanden. Het aftellen naar Henley is begonnen!
2008-06-22Overleven, maar wel lekker
Vanmorgen leek het allemaal zo rustig. Maar bij een blik op windfinder.com bleek al snel dat de wind vandaag nog behoorlijk wat van zich zou laten voelen. Wolter stelde daarom zijn dollen vast wat omhoog en ik schroefde de riemen nog maar eens goed vast. Bij het oproeien bleek al dat dat geen overbodige luxe was...
Het oproeien ging ondanks de wind best lekker en we lagen dan ook met goed vertrouwen aan het startvlot. De meeste ploegen moesten - net als wij - behoorlijk werken om hun boot in de richting van de finish te houden. Blijkbaar had de starter niet door dat het hard waaide, want hij wachtte tussen "Opgelet" en het op rood zetten van het stoplicht zo lang dat wij eerder in baan 1 terecht zouden komen dan de 100 meterlijn passeren. We lieten ons daar gelukkig niet echt door afleiden en maakten nog snel even een paar corrigerende klapjes voor we - nog steeds scheef in de baan liggend - van start konden.
En dat starten ging goed. We kwamen meteen in een goed ritme, wat we ook mooi door konden zetten na de startsprint. Helaas hield het roeibare water wel een beetje op na de 800 meter... Met flink wat snoeken en golven de boot in konden we helaas niet voor Tim en Roel blijven, maar gaven we wel de Belgen het nakijken.
Al met al was het goed om vandaag gestart te hebben. Allereerst om ons lichaam een beetje te laten wennen aan hijgen en zuur en ten tweede om de - in Henley zo belangrijke - eerste kilometer te oefenen. En hoe raar het misschien ook klinkt: na een wedstrijd timmeren voel ik me eigenlijk altijd lekker!
Vandaag was ook de officiële bevestiging dat we de qualifier niet hoeven te starten. Zoals verwacht moeten de meeste Britse ploegen daar uitvechten wie er mee mogen doen tijdens de klassieker.
2008-06-21500 meter vollopen
Als voorbereiding op morgen hebben Wolter en ik net een eerste 500 meter gevaren. Dat ging eigenlijk best aardig. We waren misschien nog wat haastig, maar aan de andere kant hadden we wel een goede snelheid. Door het wat haastige roeien liepen we alletwee ook behoorlijk vol van die anderhalve minuut.
Nu is het dus een kwestie van een beetje uitrusten en morgen om twee uur knallen!
Inmiddels zijn ook de inschrijvingen bekend geworden. Voor ons veld hebben zich 19 ploegen aangemeld, terwijl er plek is voor 16. Officieel hebben we nog geen antwoord gekregen of we de qualifier moeten starten, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat dat niet zal hoeven. Bij de inschrijvingen zaten nog wel twee opmerkelijke duo's. Allereerst de voor mij veruit favoriet geachte Jaanson en Endrekson uit Estland. Vorig jaar brons op de WK in de mannen dubbel en nu goed op weg naar de Spelen... De tweede opvallende inschrijving zijn de gebroeders Yanakiev. Na een zeer tegenvallend jaar in 2007 zijn ze dit jaar niet meer aan de start verschenen van wereldbekers, dus hun vorm is slecht in te schatten. Aan de andere kant zijn het wel mannen die begrijpen hoe het spelletje werkt. Als outsiders kan ik dan nog de Spanjaarden aanmerken. Mario Arranz Puente heeft tot afgelopen jaar in verschillende lichte nummers hard gevaren. Zijn ploegmaat heeft internationaal nog wel wat geroeid, maar niet op echt topniveau.
Nu nog even wachten op de bevestiging dat we niet hoeven te kwalificeren.
2008-06-18Soms moeilijker dan nodig...
Zoals ik in het vorige stukje al aankondigde hebben Wolter en ik de afgelopen dagen besteed aan wat kwaliteitswerk. De 17/5 van vrijdag ging erg lekker. Het dwong ons om effectief op te pakken en dat konden we in de dagen erna ook goed doorzetten. De AT van een serie twee kilometers met iedere 500 meter een stapje erbij kregen we ook nog goed aan de praat. Helaas kon dat niet gelijk met de Muda’s.
Dat komt misschien later nog wel een keer. Zojuist hebben we drie keer 750 meter met tussendoor 250 meter rust gevaren. En die viel dan weer niet mee... We kregen het niet goed voor elkaar om de keerpunten rustig te maken/houden. Op zich was de snelheid niet slecht en het halen van het afgesproken tempo niet in gevaar, maar het kostte veel meer moeite dan hoeft. Gelukkig is het de eerste training waar we wat minder tevreden mee waren.
Vandaag was ook de sluiting van de inschrijving voor Henley en de Hollandia. Van onze inschrijving voor Henley hebben we een keurige bevestiging gekregen, dus die is in ieder geval gelukt. Bij de Hollandia hebben uiteindelijk nog vier andere ploegen ingeschreven. Zondagmiddag liggen de Belgische SB-ploeg, een Nereus dubbeltje, een Skadi/Nautilus combinatie – zij waren op de Hollandbeker eerste en tweede in het SB1x-veld – en een gelegenheidscombinatie van Tim Heijbrock met Roel Braas (Willem III/Okeanos).
Ik heb geen idee wat we van deze ploegen mogen verwachten. We zullen het allemaal wel zien! In ieder geval gaan we proberen een hele sterke eerste helft van de race te varen. Het blijft immers een testrace voor Henley en daar is het sprinten tot je omvalt...
2008-06-13Rossen
Wolter en ik hebben gisteren weer eens kunnen genieten van geluid van de kant. Jeroen Spaans heeft ons toen namelijk gecoacht. Gelukkig waren er geen schokkende dingen. Wat mij de laatste tijd steeds opvalt, is dat het roeien voor mij zo langzamerhand eigenlijk bestaat uit het opnieuw uitvinden van dingen die ik eigenlijk al wist...
En dan is het bijzonder handig als iemand als Jeroen daar weer even een beetje lijn in kan aanbrengen. Voor mij was het voornamelijk dat ik open moet blijven zitten rond de inpik, zonder vast wat voorspanning te nemen. Wolter moet wat meer vanuit zijn bekken inbuigen. Na een lekkere serie Pimenov ging dat beide een stuk beter, maar nog wel wat onwennig.

Vandaag gaan we dan maar een start maken met wat roswerk. Om het oppakken van het juiste ritme te oefenen gaan we daarom een serie 17/5's doen. Ik vind dat altijd een leuke training.
Zaterdag gaan we dan weer wat extensief duur doen en zondag, zoals het er nu uitziet, met/tegen de Muda's een lange AT. Maandag nog wat 750's of zo en dan is het tijd voor de taper naar de Hollandia. Die gaan we starten als 'warmdraai-evenement' voor Henley. Nu nog wel even wat tegenstand regelen voor de Hollandia, anders is er waarschijnlijk geen veld...
2008-05-24Voorbereidingen
Nu Wolter en ik de knoop hebben doorgehakt is het ook tijd geworden om de verschillende praktische zaken te regelen. Zo ben ik op het moment bezig met de inschrijving en de reis. Het is het enige 'nadeel' van starten in Henley: er is nogal wat te regelen...
Daarnaast zijn we natuurlijk ook nog lekker aan het trainen. Afgelopen week hebben we een dubbel van Skoll afgesteld. En dat mocht ook wel: alle dollen hadden een unieke hoek en het span stond op beide plekken niet symmetrisch... Het roeien ging daarna ook een stuk makkelijker.
Halverwege afgelopen week heb ik ook nog bij de Master Class van Heijmans een presentatie gegeven over presteren in een topsportploeg en wat de overeenkomsten zijn met projectteams. Daarna ben ik met de groep naar de Bosbaan gegaan om ze daar in C4'en te laten roeien. Het was een erg leuke middag!
2008-05-11It giet oan
Of te wel: Wolter en ik gaan proberen in Henley een mooi toernooi te varen. Na de training van gisterenmorgen hebben we voor onszelf die beslissing genomen. In de komende week ga ik daarom maar de inschrijving regelen en wordt het tijd om een boot wat meer op onszelf af te stellen.
Of dat een boot van Proteus-Eretes of Skoll wordt weet ik nog niet, maar ook dat zullen we in de komende week proberen vast te leggen.
Daarna is het voornamelijk een kwestie van trainen. Het roeien gaat inmiddels al best lekker in steady state. Nu moeten we het ook zien op te roepen in de hogere tempi. Daar hebben we gisteren een beginnetje mee gemaakt, maar behoeft nog enige aandacht... Gelukkig was al wel binnen die training goed te voelen dat het vooruitging. Wellicht dat we in Nederland ook nog een wedstrijdje gaan varen als voorbereiding. Ik weet uit ervaring dat het niet meevalt als je in Henley je eerste wedstrijd sinds tijden vaart. Maar ach ja, eerst maar wat meer kilometers varen.
2008-05-05En daar gaan we weer!
Na een tijdje weinig roeien, hebben Wolter en ik afgelopen vrijdag voor het eerst in de dubbel gezeten. En dat viel niet tegen. Natuurlijk moeten we allebei nog wel onze draai een beetje vinden, maar an sich gaat het eigenlijk wel lekker. Een klein nadeel van deze combi is wel dat we bakboorders zijn.
Niet dat we niet kunnen scullen (ik heb eigenlijk altijd veel gesculld en Wolter heeft van 2002 tot en met 2004 in de lichte scull-selectie gezeten). Het is meer dat we aan het einde van de sliding in willen draaien naar bakboord en dan ook nog een korter haaltje willen maken met onze 'binnenarm'. We hebben daardoor een kleine afwijking naar bakboord... Tijdens onze tweede sessie (gisterenmiddag) was het al minder, dus wie weet leren we het nog wel om rechtdoor te bewegen.
We hebben overigens nog niet definitief vastgelegd dat we samen naar Henley gaan. Dat gaan we komend weekend bepalen. Tot die tijd gaan we nog een aantal keren roeien. Met het weer van de laatste paar dagen (wat volgens het KNMI nog even vol houdt) is dat ook niet echt een straf!
2008-03-30Geen Spelen
Gestopt. Nou ja, ik heb mezelf teruggetrokken uit het bondstraject dat voor me openstond. Ik had niet het vertrouwen dat ik mezelf voor de volle 100% zou kunnen inzetten voor het dubbeltweeën. Tijdens de eerste dagen in Sevilla heb ik keihard getraind en me volledig ingezet om te begrijpen hoe David MacGowan - door Susannah aangewezen als coach voor de 2x - het traject vorm zou willen geven, maar ik kon mij met zijn werkwijze niet verenigen. In het verleden - 2002 - heb ik een seizoen gedraaid waarin ik me niet kon vinden in de manier waarop de coach wilde werken. Ik werd daar echt niet gelukkig van. Na dat seizoen heb ik me voorgenomen nooit meer in een traject te stappen waarin ik geen vertouwen heb of waarvan ik denk dat ik er ongelukkig van word.

Ik heb mijn hoofddoel van het jaar - in de lichte vier op de Spelen voor goud gaan - niet gehaald. Voor dat traject was ik bereid me zonder beperkingen te conformeren aan het jaarplan. Voor het dubbeltweetraject ligt dat anders. In de korte tijd die nog beschikbaar was moest wat mij betreft alles op de juiste plek vallen om een kans van slagen te hebben. Dan is er mijns inziens geen ruimte voor twijfel of verschillen van inzicht.

Maar goed, dat ik geen vertrouwen in het traject heb wil niet zeggen dat het traject geen enkele kans van slagen zou hebben. Andere roeiers kunnen er anders over denken en zich er daarom wel volledig in storten. Ik gunde wat dat betreft Tim en Jaap ook alle goeds en hoopte dat ze de wereld zouden verrassen met een fantastisch kwalificatietoernooi. Nu Jaap zich heeft teruggetrokken zal dat niet meer gebeuren.

Dan rest natuurlijk de vraag wat ik nu ga doen. Ik ben daar nog niet helemaal uit. Ik heb eerst afstand willen nemen van de roeisport door een paar weken daar niet over na te (willen) denken en ook niet te roeien. Nu is de tijd daar om te beslissen wat ik nog wil met het roeien. Ik heb de ambitie om wel wat wedstrijdjes roeien, maar welke weet ik nog niet. Ik heb het vage plan opgevat om Pimm’s te gaan drinken te gaan starten in Henley, maar in welk boottype en met wie weet ik nog niet. Voorlopig vul ik mijn tijd met hardlopen en wat krachtspecifieke traininkjes. Vanaf komende week ga ik ook weer in de boot zitten.
1 2 3 van 3
» Home  » Verslag  » 2007 - 2008