Nieuws over het seizoen 2001-2002

1 2 3 van 3
2002-10-00Jaarboekstukje 2001 - 2002
Een rommelig jaar. Raar om voor het eerst een lichte roeier te zijn. Direct aansluiting met de lichte nationale top en alle grote wedstrijden in het seizoen gestart. Er is weer veel gebeurd.

Lees hier het jaarboekstukje.
2002-09-20De C-finale
Het doel voor de C-finale was zeer duidelijk; één keer een goede race varen. De halve finale voor de plaatsen 13 tot en met 19 werd eenvoudig gewonnen. 's Middags zouden POR, SUI, ESP en TUR naast ons aan de start verschijnen. Het duidelijk winnen van de C-finale was niet het enige gewenste resultaat, we wilden ook een tijd van 5'57" varen. Dit was namelijk de tijd waarmee de ploegen zich in de halve finale voor de eerste twaalf plekken naar de A-finale roeiden.

De start was zeer goed. Op eenvoudige wijze werd een duidelijke voorsprong genomen die niet meer uit handen gegeven werd. De golven, die ons in de herkansing de das om hadden gedaan, waren tijdens de wedstrijd nog erger dan toen; meer dan 800 meter werden over woelig water afgelegd. Ditmaal leverde het echter geen probleem op. In de voorbespreking waren goede afspraken gemaakt over wat we moeten doen als we golven tegen zouden komen. De dertiende plek in het totaal klassement kon ons daardoor niet meer ontlopen en het laatste deel van de wedstrijd werd "uitgecruisd". Een tevreden gevoel overheerste toen we op het scherm onze tijd zagen. 5'57"28 was het resultaat. Exact wat we wilden doen. Leuk was het echter niet, omdat je je dan wel zeer goed realiseert dat je eigenlijk de A-finale uit handen hebt gegeven. Het is dan ook zeer belangrijk dat de oorzaak voor de wisselvalligheid in presteren gevonden wordt tijdens de evaluaties. Deze ploeg kan zondermeer in de A-finale varen, maar is te inconstant om dat ook constant te kunnen afdwingen...
2002-09-18De herkansing
What the fuck just happened... Ik dacht dat ik iets van roeien begreep, maar dat lijkt toch even niet zo te zijn.

We hadden de beste start tot noch toe. Na 250 meter lagen we een halve boot op de Duitsers voor en na de 'baan'-call werd dat in drie halen een hele bootlengte. Tot en met de duizend meter werd er vervolgens perfect door gevaren en kwamen alle versnellingen er uit zoals we af hadden gesproken. Na de 1100 meter kwam er echter een fikse deining van de brug af zetten. De cameraboot was namelijk zo handig om onder de brug rond te maken en daar dus golven van 30 cm hoogte te creeren. Dit zorgde bij ons voor iets te veel onrust en er werden drie halve mishaaltjes gemaakt. Dit was echter genoeg om binnen 100 meter meer dan een bootlengte te verliezen. Geheel uit ons ritme geraakt was er toen weinig meer aan te doen en werd de tot dan toe beste race in het jaar omgebogen in de meest jammerlijke race van het seizoen. Het blijkt dat je in dit veld, waar 14 (!) ploegen een serieuze kans hebben op een plek in de A-finale, geen enkel misstapje kunt veroorloven.

Vrijdag wordt het dus de laatste dag van dit seizoen. Eerst halve finale voor de C/D-finale en dan de C-finale... Niet waar we voor kwamen, en niet wat overeenkomt met ons niveau, maar ja, je moet het nou eenmaal wel doen als het er op aan komt.
2002-09-16De WK: de voorwedstrijd
Gisteren was het dan zover. De voorwedstrijd moest gevaren worden. Het begon 's ochtends al een beetje vreemd. Om 8 uur ging zoals gewoon de wekker. Toch klopte er iets niet. Het was namelijk nog donker. Ook op mijn horloge bleek het toch écht 8 uur te zijn. De geluiden van buiten waren echter zeer vertrouwd. Maar niet voor in Sevilla. Het was het geluid wat ik herken van mijn kamer in Amsterdam. Die ligt naast de A10 en als het regent klinkt het net zo... Dat was het probleem dus. Het regende. En niet zo'n beetje ook. En het bleef helaas ook niet bij regen alleen; met enige regelmaat was er ook onweer waar te nemen. De wedstrijdvoorbereiding ging desondanks onverstoord door. De bus naar de baan van 9 uur werd genomen om daar op tijd voor de weging te zijn. Eenmaal op de baan aangekomen was er veel onduidelijkheid. Gelukkig zou de weging sowieso op de normale tijd door gaan. Het inwegen ging zonder problemen. Vlak nadat we ingewogen waren kwam echter de mededeling dat de wedstrijden voor minimaal vijf uur waren uitgesteld en dat de onze voorwedstrijd, àls ze doorgang zouden vinden, dus om 16:37 zou starten. Om half twee kwam uitsluitsel: de wedstrijden gingen inderdaad vijf uur verlaat van start.

Na een wat rommelig oproeien konden we aan de start plaats nemen naast DEN, IRL, USA en TUR. Om rechtstreeks door te gaan naar de halve finale moesten we eerste worden en met de favoriet voor het goud, DEN, naast je is de kans daarop dus heel erg klein. Doel was dus om tweede te worden. Het mocht niet zo zijn. Met bot beuken werden we vierde. Het makkelijke ritme van de afgelopen weken was nergens meer terug te vinden. Het haastige inroeien resulteerde, in combinatie met het te graag willen laten zien wat we nu kunnen, in haastig roeien. Het enige goede wat we aan deze wedstrijde konden zien is dat we zelfs in zo'n haal tot en met de 1500 meter vol mee kunnen strijden voor de tweede plek in de heat. Voor de eindsprint kom je dan echter wel net een fractie te kort. Die hebben we dan ook laten lopen. Morgen (woensdag) hebben we de herkansing tegen GER, POL en JPN. De eerste twee gaan door. Dat moet, als we gewoon varen zoals we dat kunnen, een haalbare pot zijn. Zowel van POL als JPN hebben we op World Cups gewonnen.
2002-09-15Taperen
Natuurlijk konden we niet tot aan het toernooi door blijven rammen. Het was dus tijd om weer wat rust te nemen en ons te gaan voorbereiden op de wereldkampioenschappen zelf. Woensdag hadden we dan ook een vrije dag, die gebruikt werd om in de stad een beetje het hoofd leeg te krijgen.
Donderdag was de grote verhuis dag. Om de drukte van de baan van het wk een beetje te ontlopen werd de equipe tijdens het wk onder gebracht in een ander hotel; Hotel Sevilla Congressos. Na het uitpakken van de spullen werd de reis terug naar de baan gemaakt om nog even 12 kilometer te roeien en twee keer een 500 metertje te rammen. Deze gingen prima.
Toen we de volgende dag wederom drie banen wilden gaan draaien bleek dat het wk echt heel erg dichtbij was. Er waren ongelooflijk veel ploegen op het water. De concentratie was echter zeer goed en het stayeren ging ook bijzonder hard. Dat het wk ging beginnen werd 's avonds op de baan nog eens benadrukt door de opening; een uitgebreide show van moderne dans, flamenco en vuurwerk luidden mijn eerste senioren wk in.

Nu ging het dus gebeuren. Het weekend werd besteed aan de laatste voorbereidingen voor de race en het afvallen, wat op het moment erg makkelijk gaat. De zondag was opvallend door de stormachtige wind. De twee banen werden door de hele ploeg als slopend ervaren. Desondanks bleven we volgens Ernst-Jan wel heel behoorlijk roeien.

Morgen is het al zover...
2002-09-10Afstandjes in het begin van de
Na de eerste dagen in Sevilla waren we al weer redelijk vertrouwd geraakt met de omgeving en werd het tijd om de benen eens goed te strekken. Op zaterdag werden er een aantal 250 meters naar tevredenheid in ongeveer 42 seconden met licht windje tegen afgelegd. Ook de 750 meters van de volgende dag waren naar tevredenheid. Gisteren werd de laatste lange afstand, een 1500 meter, als een race voorbereid en gevaren. De wijze waarop het gebeurde stemde, de inmiddels aangekomen, Ernst-Jan en Diederik tevreden. Ook in de boot heerste, zonder de tijd te weten, een goed gevoel over hoe de afstand gevaren was; De wisselende meewind had ons niet uit ons ritme gehaald. Ieder moment was er de macht om iets te kunnen aanpassen. Dat daarbij de eindtijd 4:25 was zorgde dus voor een gerust gevoel in het gehele team.

Vandaag hebben we twee rustige trainingen gedraaid, voor het ontbijt een herstel en na het ontbijt een ED. Lekker 'spoelen' dus. Morgen hebben we een dag vrij. Tijd voor some serious R&R dus.

Dat het WK nu echt heel dichtbij komt is duidelijk te merken. Op de baan komen nu steeds meer equipes aan en trainingen zijn moeilijk in alle rust te draaien. De grootste bulk schijnt echter morgen pas te komen. Gelukkig hoeven we geen langere afstandjes te doen, dat is op het moment namelijk eigenlijk al onmogelijk.

Rest mij nog te vermelden dat mijn verenigingsgenoot Hedi ook een eigen pagina heeft over haar belevingen tijdens het WK.
2002-09-06De eerste dagen in Sevilla
Vliegen is heerlijk. Tenminste als het ding in ieder geval van de grond komt... De reisdag, woensdag, werd met medewerking van Iberia ook echt een reisdag door zowel op Schiphol als in Madrid voor fikse vertraging te zorgen. In de elf uur die het duurde kan het met de trein gedaan worden.
De donderdag werd besteed aan R&R. In de stad werden de bekende goede barretjes, zoals de Santa Cruz, weer even bezocht. De temperatuur van 30 graden is zeer goed te overleven door een frisse wind die elke middag rond een uurtje of 1 opsteekt.
Ook vandaag was dat het geval. De ochtendtraining verliep zeer goed. De 16 kilometers werden zeer degelijk gevaren en tevredenheid was dan ook niet alleen bij de roeiers, maar ook bij de coaches, Diederik en Rene, te merken. Ernst-Jan komt in verband met zijn werk pas in de loop van zaterdag.
Ook de middagtraining werd goed geroeid. Het trainingskamp is dus geslaagd begonnen.
1 2 3 van 3
» Home  » Verslag  » 2001 - 2002