Jaarboekstukje Proteus-Eretes 2000 - 2001

Dit keer heeft een van onze redactrices een interview met Alwin Snijders, skiffeur van SCULLERS.NL. Over skiffen, muziek en gedoe. Maar natuurlijk ook over de Henley Royal Regatta en trainen.

Als de gebronsde Delftenaar binnenkomt beloof ik mezelf dat we niet te veel in het licht gaan zitten. Dan steekt mijn witte kantoor kleur tenminste niet zo af. Als we een goed plekje gevonden hebben steek ik maar meteen van wal met een voor de hand liggende vraag: Wat heb je nodig om hard te roeien?
Uhm, een goede fysieke en mentale gesteldheid, gevoel voor roeien, een goed coachkader en genoeg, dus niet te veel of te weining, afleiding… Denk ik. [glimlach]

Dat fysiek kunnen we zien, hoe krijg je dat op zo’n top niveau?
Ik train aan de hand van een trainingsschema van Ad Dubbeldam, een van mijn coaches. Samen met de andere coaches (Niels Boender, Floor Kuylman en Hans Kuhlemayer - red) ziet hij er op toe dat elke training naar behoren wordt gedraaid. Zowel wat roeitechniek als belasting van de training betreft. Dit jaar heb ik geen specifieke krachttrainingen gedaan, maar heb ik in de krachtzaal een kracht-uithoudingsvermogen circuit gelopen. In het voorgaande jaar was namelijk niet echt meer een duidelijke groei te zien aan de hand van de pure krachttrainingen.

Is dat met die andere trainingen, ookal zijn ze minder specifiek, wel gebeurd?
Ja, duidelijk. In het vorige jaar heb ik nauwelijks getraind. Daardoor moesten er wat extra vetrandjes af. Met die tempotrainingen gaat dat behoorlijk effectief. Daarnaast is het nieuwe spierweefsel dat je dan aanmaakt iets sneller van karakter dan bij conventionele krachttraining.

Je zei net zelf al dat je een jaar stil hebt gestaan, kon je het weer makkelijk oppakken?
[hij denkt even na voor hij antwoord geeft] Ik denk dat ik er de minste moeite mee had. Opmerkingen die vaak verder gingen dan “Is dat nou wel handig” werden vrij vaak gebezigd. Voornamelijk achter mijn rug langs trouwens. Daar heb ik me wel aan gestoord. Mijn coachkader had er echter geen oren naar. Wij waren namelijk met zijn allen hard bezig om beter te worden en daar past kritiek in, maar geen gesabel.
Roeitechnisch moet ik zeggen dat het eigenlijk van het begin meteen vrij goed ging en soepel liep. Natuurlijk had ik een trainingsachterstand ten opzichte van de anderen, maar die werd eigenlijk vrij snel ingelopen.

Die andere roeiers zijn ook van SCULLERS.NL?
Ja, dat klopt. Samen met Jeroen de Zwart ben ik aan het begin van het jaar om de tafel gaan zitten om te kijken of we een skiffeurs groep van de grond konden krijgen. De groep waar we uiteindelijk mee zijn gaan roeien bestond uit Jelle Agema, Robin Vervoorn, Ewout Brogt, Jeroen en mij. Behalve het roeien hadden we een internet site in ons beheer (http://www.scullers.nl/ - red) en zijn we inmiddels een van de grootste vloten van Proteus. Het idee van de vloot is tijdens het trainingskamp in Tilburg ontstaan.

Hoe gaat zo’n trainingskamp in zijn werk?
Oh, dat is eigenlijk heel simpel: Je eet, je roeit, je eet, je speelt een spelletje, je roeit weer, eet en gaat slapen. Dit jaar hebben de trainingskampen een beetje in het teken van techniek gestaan…
Roeitechniek?
[lachend] Uhm, nee, nerd techniek. Zo hadden we in Tilburg een volledig multimedia set met laptop en een boxenset met subwoofer bij ons en stond het trainingskamp in Breda in het teken van de promo video, die overigens met hulp van de vader van Jeroen in elkaar is gedraaid in zijn digitale studio.

Ik heb de promo gezien, is een mooi stukje roeien. Maar ik mis Jelle Agema een beetje tussen de beelden.
Klopt, die is na de Randstad Regatta naar Berlijn gegaan voor zijn afstuderen. Vonden wij ook erg jammer, niet alleen is zijn humor onnavolgbaar, zijn roeistijl hadden we ook heel graag wereldkundig gemaakt. [brede grijns]

Je hebt het net over humor. Vaak heb je in groepen een eigen soort humor, hadden jullie die vorig jaar ook?
[Er speelt een beetje een duivelse glimlach op zijn gezicht] Dat kun je wel zeggen ja. Het spelletje heet ‘hoe zeik ik de ander zo hard mogelijk af, zonder dat ze het met een opmerking terug kunnen pakken’. Was ik sowieso wel bedreven in, maar die kunst is nog uitgebouwd dit jaar. Het mooie is dat ook iedereen er wel aan mee deed. Verder kunnen we ons ook heerlijk verlagen tot het niveau van de MAXIM. [brede lach]

Als je een aantal hoogte punten uit je seizoen zou moeten noemen, welke zijn dat dan?
De Henley Royal Regatta is het absolute hoogte punt, Keulen (daar kwam hij dicht bij Gerritjan Eggenkamp – red), de Randstad Regatta, ondanks dat die in Groningen was, de muziek en het LaGala (he Jeroen!).

Waarom was de Randstad zo’n hoogte punt?
Het was natuurlijk de eerste wedstrijd van het jaar, dus het was spannend om uit te vinden waar ik stond. Ik werd er tweede achter Dirk Lippits (zilver in de 4x- in Sydney – red) en ruim voor de rest van het veld. Het mooiste was eigenlijk dat ik ruim voor Frank Munnike van Aegir was geëindigd. Ik kan me namelijk alleen maar aan die jongen ergeren: zo vol van zich zelf, en hij houdt nul komma nul rekening met anderen.

Wat moet ik me bij de Henley Royal Regatta voorstellen?
Het is eigenlijk niet goed met iets te vergelijken. [hij gaat even verzitten en staart even naar buiten in overpeinsing] Iedere roeier moet er een keer geweest zijn, als je er niet kan starten moet je er gewoon gaan kijken. Het is een waanzinnig groot roeifestijn. In totaal komen er tijdens de vijf dagen zo’n 250.000 mensen. Op de topdag zaterdag komen er maar liefst 80.000 mensen. Dat is de inhoud van de ArenA en die mensen komen allemaal voor dit roei-evenement. Dat zijn aantallen die je op WK’s bij lange na niet haalt. Verder is het een society gebeurtenis in Engeland. Het past zondermeer in het rijtje met Ascot en de Derby. Alhoewel je, als je het aan de mensen daar vraagt, te horen krijgt dat Ascot wel een beetje voor het plebs is!! Om nog maar wat steekwoorden te noemen: Pimms, mooie wedstrijden, dure auto’s en iedereen in jasje dasje/cocktail.
[lachend] Dat is trouwens ook nog wel een mooi verhaal: Huite (-Jan Hak – red) had even zijn jasje uit gedaan in de Stewards Enclosure, zeg maar een stuk van het terrein met een perfecte grasmat waar je alleen maar binnen komt als je een speciale ‘badge’ hebt. Nog geen minuut later stond er een man van de ‘zedenpolitie’, herkenbaar aan de bolhoedjes, naast hem met de vraag of hij zijn jasje weer aan wilde trekken. Bij de vraag waarom ze daar eigenlijk zo op stonden was het antwoord simpel: “This year it’s jackets off, next year it’s t-shirts and shorts.” En gelijk heeft hij, maar laat het nou net die week echt warm zijn in Engeland…
Heb je er ook goed geroeid, of heb je alleen maar gesolliciteerd naar een plekje in Glamourland?
Ik heb er ook geroeid. Ik had namelijk de PinkRoccade Challenge Cup gewonnen door mijn klassering op de NK, de Randstad en de ZRB, waar ik trouwens nooit meer heen ga om te starten. Dit gaf mij het recht op een uitzending naar Henley. Ik heb daar deelgenomen aan de Diamond Challenge Sculls. Dat veld heeft Merlin (Vervoorn – red) overigens een paar jaar geleden gewonnen. Ik ben tot de kwart finales gekomen. In die kwart finale heb ik niet lekker geroeid en als je dan tegen een gerenomeerde roeier als Stürm (vierde in de 4x- in Sydney – red) moet, dan ga je het niet redden. Ik lag nu tot de mijl iets voor, maar daarna was het gewoon op. 2116 meter ga je niet redden met bot rossen.
Wat liep er dan niet lekker?
Ik kwam niet lekker in mijn ritme. In een klein nummer heb je dat soms, het is alleen net lullig als dat tijdens zo’n wedstrijd gebeurt. Je probeert natuurlijk zo onafhankelijk mogelijk van alle omstandigheden je wedstijden te kunnen varen, maar soms lukt dat gewoon niet.

Ben je heel erg afhankelijk van dingen of mensen tijdens zo’n seizoen?
Natuurlijk; van je coaches, je mederoeiers, je ouders, je vriend(inn)en, [grijnzend] de disco classics, de vereniging (DSR Proteus-Eretes – red), het weer en de organiserende commissies van de verschillende wedstrijden. Maar ook hoe de studie loopt telt soms mee.

Tot slot, zou je sommige dingen komend jaar anders willen doen of zien?
Ik ga waarschijnlijk komend jaar licht roeien, dus ik denk dat ik redelijk veel dingen anders ga zien. Ik hoop dat ik door de vereniging en iedereen die vindt dat hij of zij zich er tegen aan mag bemoeien gesteund zal worden in deze keuze. Maar dat zal vast wel goed gaan. Verder hoop ik dat we weer zo’n leuke groep roeiers en coaches bij elkaar kunnen krijgen.

Zijn mobieltje gaat. Het is Jeroen: Of Alwin vanavond om zeven uur kan komen roeien. Er wordt toestemmend gereageerd, hij zegt gedag en weg is hij. Houdt hij dan nooit even een pauze?
» Home  » Verslag